PGA of Sweden har fått uppdraget att utveckla och driva framtidens ledarutbildningar
Ledarutbildningarna har alltid varit en central fråga för PGA för att skapa en hållbar och långsiktig utveckling för golfen i Sverige. För att säkerställa att golfens ungdomsverksamhet fortsätter att växa och utvecklas på ett effektivt sätt, har PGA nu fått ett tydligt uppdrag från SGF: att utveckla en ny utbildningsmodell för ledarutbildningarna, integrerad i PGAs utbildningsstruktur där PGA Pron spelar en central roll i genomförandet.
Johan Hampf – VD, PGA of Sweden:
”Vi på PGA är både stolta och glada över det uppdrag vi har fått av Svenska Golfförbundet att ta ett större ansvar för utvecklingen av Golfens Ledarutbildningar. Vi ser detta som ett mycket viktigt steg för att skapa en hållbar och långsiktig utveckling för golfen i Sverige. För oss handlar det inte bara om att utbilda ledare – vi vill skapa en helhetslösning där tränare och ideella ledare arbetar tillsammans för att ge unga spelare de bästa förutsättningarna för att växa och utvecklas inom golfen. Genom att skapa en mer flexibel och anpassad utbildningsstruktur kan vi säkerställa att rätt ledare finns på rätt plats, och att vi hela tiden arbetar för att höja kvaliteten på golfens ungdomsverksamhet. Detta är en satsning för golfens framtid, och vi ser fram emot att tillsammans med golfklubbarna och våra utbildade PGA Pros att bygga en stark grund för nästa generations golfare.”
Utbildarutbildning
En projektgrupp är nu tillsatt som arbetar med att ta fram nya läromål, utbildningsmaterial och metoder.utveckla läromål, utbildningsmaterial och metoder. En viktig del i detta arbete är att skapa en ”utbildarutbildning” för våra PGA Pros som kommer att vara de som ansvarar för att utbilda ledarna på golfklubbarna.
Mentorskap och föräldrarutbildning
För att skapa ett långsiktigt stöd för de ideella ledarna kommer vi också att bygga in ett mentorskap i utbildningsstrukturen. Vi ser mentorskapet som en viktig del för att säkerställa att vi får fram engagerade och kunniga ledare som kan bidra till en positiv och utvecklande miljö för barn och ungdomar.
Föräldrarna kommer också att spela en central roll i den nya utbildningen. En ny föräldrautbildning ska därför introduceras där vi fokuserar på samtalsmetodik och att ge föräldrarna rätt verktyg för att stödja sina barn i både med- och motgång. Exempelvis kan utbildningen ge vägledning om hur man hanterar en situation där ett barn har underpresterat på en tävling eller om hur man bäst kommunicerar med sitt barn om deras utveckling.
Flexibilitet för klubbarnas unika behov
En annan viktig del i vårt uppdrag är att skapa en mer flexibel ledarutbildning som kan anpassas till den specifika golfklubbens DNA och värdegrund. Vi vill att klubbarna ska kunna implementera sina egna prioriteringar i utbildningen, samtidigt som vi behåller en övergripande struktur som säkerställer kvalitet och kontinuitet.
Marcus Norman – Sportchef, Svenska Golfförbundet:
”Flytten av ledarutbildningarna till PGA är följden av ett utvecklingsarbete vi tillsammans gjorde 2020-2021 då nya tränarutbildningen tog form. Något vi identifierade då var att framtidens tränare behöver bättre skolning för att driva och utveckla en golfklubbs idrottsliga verksamhet samt ta ett större strategiskt och organisatoriskt ansvar för densamma. Inte bara ett ansvar för det praktiska genomförandet. Det är naturligt att alla som verkar inom idrottsverksamheten på en golfklubb utbildas från en organisation, PGA. Likväl är det naturligt att det är tränaren som ansvarar för den enskilda klubbens idrottsliga organisation, både den professionella och ideella. Något som ger stöd för vad vi iakttog redan 2020-2021 är att en övervägande majoritet i dagens TAU och HTU-klasser är anställda, och att allt färre ser sig själva som entreprenörer i en framtid. Sammantaget gör dessa omständigheter att vi tycker detta är ett naturligt steg för att ytterligare stärka tränarens position och idrottsverksamhetens betydelse på svenska golfklubbar. Vi ser fram emot de första pilotutbildningarna 2025 för att sen ta arbetet vidare.”
Testpilot och lansering
För att säkerställa att den nya utbildningsstrukturen fungerar i praktiken kommer vi att genomföra två testpilotrundor under vinter och vår 2024-2025. Dessa rundor kommer att ge oss möjlighet att utvärdera och justera utbildningsmaterial och metoder innan vi genomför en fullständig lansering av den nya modellen, som är planerad till slutet av 2025.
Vad innebär detta för framtiden
Det långsiktiga målet med vårt uppdrag är att se till att rätt ledare finns på rätt plats, så att barn och ungdomar får den bästa möjliga utbildningen och träningsupplevelsen. Genom att stärka det ideella ledarskapet och skapa en mer flexibel och sammanhållen utbildningsstruktur kommer vi att bidra till att golfen får fler engagerade ledare och bättre träningsmöjligheter för unga spelare, vilket kommer att ha en positiv inverkan på hela idrotten i Sverige.